Стратегічні комунікації НАТО - Свищ, Софія Анатолівна (My University, 2025)
У першому розділі проведено узагальнення поняття стратегічних комунікацій та їх структури; досліджено роль цих комунікацій у сучасних міжнародних відносинах. Окремо узагальнено методи дослідження стратегічних комунікацій. Другий розділ присвячено вивченню взаємодії з державами-членами та партнерами НАТО, а також проведенню дослідження механізмів, інструментів і засобів публічної дипломатії Альянсу. Третій розділ зосереджено на виявленні впливу інформаційних загроз і кібербезпеки на стратегічні комунікації НАТО, а також на проблемах і труднощах, що виникають у процесі координації комунікацій серед держав-членів. Окреслено майбутнє стратегічних комунікацій НАТО. За результатами роботи зроблено висновки. Стратегічні комунікації є складним і багатогранним процесом, який потребує детального планування, координації та постійної адаптації до змінюваних умов. Вони відіграють ключову роль у досягненні ефективних результатів для державних органів, міжнародних організацій, зокрема НАТО, та інших акторів міжнародних відносин. Стратегічні комунікації НАТО – це цілісна система дій, спрямована на підтримку політики та операцій Альянсу через ефективне управління інформацією та вплив на цільові аудиторії. Основними механізмами та інструментами стратегічних комунікацій є публічна дипломатія, яка формує позитивне сприйняття НАТО в суспільстві; військові комунікації, що забезпечують координацію дій між державами-членами; а також інформаційні та психологічні операції, покликані впливати на сприйняття і поведінку як внутрішньої, так і зовнішньої аудиторії. Координація комунікацій у рамках НАТО є надзвичайно важливим елементом для забезпечення ефективної діяльності та єдності Альянсу. Однак існують кілька значних проблем, що можуть впливати на цю координацію: політичні, культурні та стратегічні відмінності між державами-членами НАТО значно ускладнюють узгодження спільних комунікаційних стратегій. Різні інтереси, підходи до вирішення глобальних криз та геополітичні пріоритети кожної країни можуть призводити до розбіжностей у визначенні єдиної комунікаційної стратегії, що знижує ефективність спільних комунікаційних ініціатив. Майбутнє стратегічних комунікацій НАТО є критично важливим для забезпечення єдності та ефективності Альянсу в умовах швидко змінюваного глобального інформаційного середовища.
Keywords: НАТО; стратегічні комунікації; комунікація; інформація; координація