Порівняльна характеристика фізичного розвитку, фізичної працездатності та м’язової сили школярів 11–12 років - Ніколаєв, Юрій; Ніколаєв, Сергій; Nikolayev, Yuriy; Nikolayev, Sergiy (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
Завдання роботи – вивчення фізичного розвитку, фізичної працездатності та м’язової сили школярів 5–7 класів, які проживають у різних соціально-природних умовах. На основі проведеного дослідження встановлено, що систематичні фізичні навантаження (у сільській місцевості фізичні навантаження набагато більші, ніж у дітей, які проживають у місті) підвищують рівень фізичного розвиту та фізичної працездатності школярів. За цими змінами можна судити про цілеспрямованість застосування різних видів навантажень для підвищення функціонального рівня організму. Показано, що застосування протягом року спеціальних занять із легкої атлетки, спортивних ігор, гімнастики на заняттях зі школярами сприяють значному зростанню абсолютних результатів за всіма показниками, які вивчаються й відображають розвиток основних рухових якостей. Дослідження фізичного розвитку, фізичної працездатності та м’язової сили викликає безсумнівний інтерес для вивчення рівня розвитку рухових можливостей і з’ясування стану функціональних резервів організму, що представляють основні закономірності особливості підвищення рухової активності й оздоровлення. За рахунок ефективного використання природних умов і фізичних вправ учні, які проживають у місті й у сільській місцевості, досягли значних зрушень за всіма показниками розвитку фізичних якостей. The aim of the work is thestudyof physical development, physical performance and muscle strength of pupils of 5–7 th grades who live in different social and natural conditions. According to the conducted research it is determined that systematic physical loads (physical loads are more difficult in a countryside than in cities) increase the level of physical development and physical performance of pupils. As a result of these changes it is possible to judgeby correct application of different types of loads in order to increase functional level of an organism. It is showen that application of various classes of track and field athletics, sports games, gymnastics during trainings with pupils contribute to significant increase in the absolute results for all indicess which are studied and reflect the development of basic motor qualities. Through the efficient use of natural conditions and physical exercises pupils have reached significant progress in all indices of physical qualities development.
Comparative Characteristics of Physical Development, Physical Performance and Muscle Strength of Students Aged 11–12
Keywords: фізичний розвиток; фізична працездатність; учні середнього шкільного віку; physical development; physical performance; pupils of secondary school age