Податок на доходи фізичних осіб в Україні: загальнодержавний і регіональний вимір - Тоцька, Олеся Леонтіївна; Дмитрук, Ірина Ярославівна (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Податкова система країни відіграє важливу роль у формуванні доходів бюджетів всіх рівнів і є основою фінансово-кредитного механізму державного регулювання економіки. Податок на доходи фізичних осіб є одним із найефективніших джерел доходу бюджетів України. Однак показники надходжень від його сплати мають регіональні відмінності. Метою дослідження є визначити фіскальну роль податку на доходи фізичних осіб в Україні на загальнодержавному та регіональному рівнях. Використано методи аналізу для вивчення абсолютних і відносних показників надходжень від податку на доходи фізичних осіб у структурі зведеного та місцевих бюджетів України; рейтингового оцінювання – для групування регіонів України за відносними показниками сплати податку; теоретичного узагальнення – для формування висновків. Розкрито сутність податку на доходи фізичних осіб. Проаналізовано динаміку його часток у ВВП України, надходжень від податку до Зведеного бюджету України. Розглянуто роль податку у формуванні дохідної частини місцевих бюджетів. Побудовано рейтингову матрицю групування регіонів України за рівнями часток податку в загальних доходах і податкових надходженнях Зведених бюджетів областей. Ідентифіковано чинники, що впливають на величину надходжень від податку. Досліджено особливості сплати податку в зарубіжних країнах. Проаналізовано проблеми у прибутковому оподаткуванні фізичних осіб в Україні. Виявлено, що упродовж 2019–2021 рр. питома вага податку на доходи фізичних осіб у структурі податкових надходжень і доходів Зведеного бюджету України становила понад 20%; у структурі податкових надходжень місцевих бюджетів – більше 60%. Визначено, що в 2021 р. Миколаївська, Вінницька та Кіровоградська області мали чітко визначені позиції за рівнями часток податку в загальних доходах і податкових находженнях Зведених бюджетів областей України, всі інші регіони потрапили до зон дисбалансів. Сформовано рекомендації щодо вдосконалення механізмів оподаткування доходів громадян в Україні.

The country’s tax system plays an important role in the formation of budget revenues at all levels and is the basis of the financial and credit mechanism of state regulation of the economy. Personal income tax is one of the most effective sources of income for Ukrainian budgets. However, the indicators of income from its payment have regional differences. The purpose of the study is to determine the fiscal role of personal income tax in Ukraine at the national and regional levels. Analysis methods were used to study the absolute and relative indicators of income from the personal income tax in the structure of the consolidated and local budgets of Ukraine; rating evaluation – for grouping regions of Ukraine according to relative indicators of tax payment; theoretical generalization – to form conclusions. The essence of the personal income tax has been revealed. The dynamics of its shares in the GDP of Ukraine, tax revenues to the Consolidated Budget of Ukraine are analyzed. A rating matrix of the grouping of regions of Ukraine according to the levels of tax shares in total revenues and tax revenues of the consolidated budgets of the regions was built. It was revealed that during 2019–2021, the share of personal income tax in the structure of tax revenues and revenues of the Consolidated Budget of Ukraine amounted to more than 20%; in the structure of tax revenues of local budgets – more than 60%. It was determined that in 2021, Mykolaiv, Vinnytsia, and Kirovohrad regions had clearly defined positions in terms of the levels of tax shares in the total revenues and tax receipts of the Consolidated budgets of the regions of Ukraine, all other regions fell into the zones of imbalances. Recommendations on improving the mechanisms of taxation of citizens’ incomes in Ukraine have been formulated.
Individual income tax in Ukraine: national and regional dimension
Keywords: податок на доходи фізичних осіб; Зведений бюджет України; місцеві бюджети України; Зведені бюджети областей; рейтинг; personal income tax; Consolidated budget of Ukraine; local budgets of Ukraine; Consolidated budgets of regions; rating; H24; 336.226.11