Особливості психоемоційних станів дружин учасників бойових дій - Данильчук, Ганна Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Робота присвячена розгляду особливостей психоемоційних станів дружин учасників бойових дій. Проаналізовано поняття психоемоційного стану, стресу, вторинної травматизації, визначено основні стресори дружин військовослужбовців. Дослідження спрямоване на визначення впливу тривожності та депресії на загальний емоційний стан цієї категорії жінок. Досліджено відмінності в особливостях прояву психоемоційних станів дружин учасників бойових дій і дружин цивільних. Проаналізовано соціально-психологічну підтримку з боку громади та держави. Розроблені рекомендації щодо надання психологічної допомоги дружинам військових, зокрема в аспекті профілактики та корекції емоційного виснаження, тривожності та депресії. За результатами емпіричного дослідження виявлено вплив вторинної травматизації (а саме участі чоловіків в бойових діях) на психоемоційні стани їх дружин, порівняно з дружинами цивільних. Проаналізовано прояви симптоматики набутого травматичного досвіду. У групі дружин учасників бойових дій значно вищий рівень депресії, високий рівень як реактивної та особистісної тривоги, що значно перевищує відповідні показники в групі цивільних жінок. Загальний індекс психопатологічного навантаження (GSI) в групі дружин військових значно переви-щує норму і майже вдвічі перевищує показники дружин цивільних. Підвищені рівні депресії, тривожності та інших психопатологічних проявів у дружин учасників бойових дій свідчать про суттєвий вплив військових подій на їхній психоемоційний стан. Кореляційний аналіз показав, що високі рівні тривожності мають прямий зв ’язок із проявами депресії та психопатологічними симптомами. Це підтверджує припущення, що тривога й депресія є ключовими факторами, які визначають загальний психоемоційний стан дружин учасників бойових дій.
Keywords: психоемоційний стан; стрес; травма; вторинна травматизація; травматичний досвід; посттравматичний стресовий розлад