«Нотатник» Юрія Липи та «Кінармія» Ісаака Бабеля: два погляди на одну війну - Колошук, Надія Георгіївна; Koloshuk, N. G. (Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, 2011)
У статті порівнюються збірки оповідань Ю. Липи («Нотатник») та І. Бабеля («Кінармія»). Ідеться про типологію Свого і Чужого, про авторське бачення громадянської війни 1918 1920-х рр. на теренах України. Зроблено висновки про схоже у світогляді письменників (неприйняття насильства і шовінізму) та відмінне, передусім про характерну для Ю. Липи відданість українській національній ідеї та притаманну І. Бабелю увагу до теми єврейства і «невидимість» українського життя. The collections of stories by Yu. Lypa (“Notatnyk”) and I. Babel (“Konarmia”) are compared in the article. It deals with the typology of Strange and Not Strange, with the author’s vision of the Civil War in 1918 – 1920s on the territory of Ukraine. The author made conclusions about similarities in the conception of the world of both writers (negativism of violence and chauvinism) and differences between Yu. Lypa’s devotion to the Ukrainian national idea and I. Babel’s attention to the topic of Jewry and “invisibility” of Ukrainian life.
“Notatnyk” by Yu Lypa and “Konarmia” by I. Babel: two views at one version
Keywords: оповідання Ю. Липи «Нотатник»; книга І. Бабеля «Кінармія»; тема громадянської війни на Україні; опозиція Свій — Чужий; імагологічний аспект порівняння; the story “Notatnyk” by Yu. Lypa; the book “Konarmia” by I. Babel; the topic of the Civil Warin Ukraine; the imagological aspect of comparison