Зміни рухової активності хворих на хронічне обструктивне захворювання легень помірного ступеня тяжкості в процесі фізичної реабілітації - Майструк, Микола Іванович; Maystruk, Mykola (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Мета – вивчити ефективність впливу оригінального комплексу фізичної реабілітації на рухову активність хворих на хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) помірного ступеня тяжкості. Матеріал і методи. 162 хворі на ХОЗЛ помірного ступеня тяжкості. Чоловіків – 84 (51,85 %), жінок – 58 (48,15 %) осіб, середній вік яких – 56,34±0,97 років. Усім хворим проведено стандартне клінічне, лабораторне й функціональне обстеження. Оцінку фізичних можливостей здійснено методом непрямої оцінки працездатності за допомогою 6-хвилинного крокового тесту (6ХКТ). В основній групі хворим до стандартного лікування додатково призначався розроблений оригінальний комплекс фізичної реабілітації. Результати дослідження. Застосування комплексу фізичної реабілітації у хворих на ХОЗЛ приводило до статистично значимо більшої динаміки зростання пройденої дистанції при 6ХКТ як у чоловіків – на 132,7±12,83 м (при стандартному лікуванні – на 50,18±5,15 м; р<0,001), так і в жінок – на 97,45±13,0 м (при стандартному лікуванні – на 53,28±5,20 м; р<0,05). У випадку використання фізичної реабілітації рухові можливості хворих, порівняно зі стандартним лікуванням, збільшились у чоловіків у 2,6 раза, у жінок – в 1,8, загалом – у 2,2 раза, а досягнутий стан рухових можливостей хворих чоловіків (659,2±15,92 м; 121,6±2,86 % від належної величини (НВ)) суттєво переважав такий при стандартному лікуванні (582,4±15,96 м; 108,4±2,71 % від НВ; р0,01). Висновки та перспективи подальших досліджень. Застосування комплексу фізичної реабілітації у хворих на ХОЗЛ помірного ступеня тяжкості призводить до нарощування їхніх рухових можливостей, які стають суттєвого кращими, порівняно зі стандартним лікуванням. The objectiveis to study the effectiveness of the influence of the original physical rehabilitation complex on the motor activity of the ill with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) of moderate severity. Material and Methods. 162 patients with COPD of moderate severity. 84 men (51,85 %), women – 78 (48,15 %) people whose average age was 56,34±0,97 years participated in the survey. All patients underwent standard clinical, laboratory and functional examination. The assessment of physical abilities was carried out by the method of indirect evaluation of working capacity with the help of a 6-minute step test. In the main group, the ill were assigned the original complex of physical rehabilitation in addition to the standard treatment. Results of the Study. The use of the physical rehabilitation complex among the COPD patients led to statistically significantly greater dynamics of the distance traveled, among men – by 132,7±12,83 m (in standard treatment – by 50,18±5,15 m, p<0,001) and among women – by 97,45±13,0 m (with standard treatment – by 53,28±5,20 m, p<0,05). In case of the use of physical rehabilitation, the motor capabilities of patients in comparison with the standard treatment increased among men by 2.6 times, among women – by 1,8 times, in general – by 2,2 times, and the achieved condition of motor abilities of the sick men (659,2±15,92 m, 121,6±2.86% of the proper value (PV)) significantly prevailed over that in standard treatment (582,4±15,96 m, 108,4±2,71% of PV; p<0,01). Conclusions. The use of the complex of physical rehabilitation among the ill with COPD of moderate severity leads to an increase in their motor abilities which become significantly better in comparison with the standard treatment.
Changes of Movement Activity of the ill with Chronic Obstructive Pulmonary Disease of Moderate Severity
Keywords: хронічне обструктивне захворювання легень; фізична реабілітація; рухові можливості; 6-хвилинний кроковий тест; chronic obstructive pulmonary disease; physical rehabilitation; motor abilities, 6-minute step test