Соціальна адаптація учасників бойових дій: зарубіжний досвід та вітчизняні реалії - Колосок, Андрій Мирославович; Чернета, Світлана Юріївна (My University, 2025)
Метою статті є теоретичне обґрунтування напрямів вдосконалення соціальної адаптації учасників бойових дій на онові зарубіжного досвіду. В статті розкрито актуальність проблеми соціальної адаптації учасників бойових дій, важливість пошуку ефективних шляхів її забезпечення за умов повномасштабного військового вторгнення. Вивчено наукові підходи щодо сутності та значення предмету дослідження, сформовано власне розуміння категорії соціальна адаптація учасників бойових дій ‒ це складний, тривалий та комплексний процес відновлення, пристосування та інтеграції колишніх військовослужбовців у мирне життя, який охоплює соціальні, психологічні, економічні, правові та культурні аспекти їхнього життя. Вона передбачає відновлення здатності особи виконувати соціальні ролі, адаптацію до умов цивільного середовища, формування нових соціальних зв’язків, подолання наслідків фізіологічних та психологічних травм, зміну ціннісних орієнтацій та професійних навичок. Вивчено особливості соціальної адаптації учасників бойових дій у США, Ізраїлі, Німеччині, Франції, Великій Британії, відмічено що із досвіду даних країн можна використати у вітчизняних реаліях. Досліджено стан соціальної адаптації учасників бойових дій в Україні, встановлено тенденцію до стрімкого зростання кількості учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни протягом 2021-2025 років. Відмічено високий рівень діджиталізації адміністративних та соціальних послуг для учасників бойових дій в Україні у порівнянні із зарубіжним країнами. Запропоновано напрями вдосконалення соціальної адаптації учасників бойових дій: розвиток житлових і соціально-побутових програм; забезпечення освітньої та інформаційної підтримки; розвиток партнерства між державою, громадами та громадськими організаціями; підтримка ветеранського спорту та дозвілля; розвиток ветеранського самоврядування; підтримка родин загиблих та зниклих безвісти; цифровізація соціальних послуг; розвиток системи психологічної реабілітації та підтримки; сприяння працевлаштуванню та професійній реінтеграції. Перспективи подальших досліджень полягають у формуванні практичних рекомендацій щодо покращення соціальної адаптації учасників бойових дій в післявоєнний період. Ключові слова: соціальна адаптація, учасники бойових дій, соціальний захист, соціальна реінтеграція.
The purpose of the article is to theoretically substantiate the directions of improving the social adaptation of combatants based on foreign experience. The article reveals the relevance of the problem of social adaptation of combatants, the importance of finding effective ways to ensure it under conditions of a full-scale military invasion. Scientific approaches to the essence and meaning of the subject of research are studied, and one's own understanding of the category of social adaptation of combatants is formed. This is a complex, long-term and comprehensive process of restoration, adaptation and integration of former servicemen into civilian life, which covers social, psychological, economic, legal and cultural aspects of their lives. It involves restoring a person's ability to perform social roles, adaptation to the conditions of the civilian environment, the formation of new social ties, overcoming the consequences of physiological and psychological trauma, changing value orientations and professional skills. The social adaptation of combatants in the USA, Israel, Germany, France, Great Britain is studied, and it is noted that the experience of these countries can be used in domestic realities. The state of social adaptation of combatants in Ukraine was studied, and a trend towards a rapid increase in the number of combatants and persons with disabilities as a result of the war during 2021-2025 was noted. A high level of digitalization of administrative and social services for combatants in Ukraine was noted compared to foreign countries. Directions for improving the social adaptation of combatants in Ukraine were proposed: development of housing and social and household programs; provision of educational and informational support; development of partnerships between the state, communities and public organizations; support for veteran sports and leisure; development of veteran self-government; support for families of the deceased and missing; digitalization of social services; development of a system of psychological rehabilitation and support; promotion of employment and professional reintegration. Prospects for further research are in the formation of practical recommendations for improving the social adaptation of combatants in the post-war period. Keywords: social adaptation, combatants, social protection, social reintegration.
Keywords: соціальна адаптація; учасники бойових дій; соціальний захист; соціальна реінтеграція; 364-787.522-057.36