Особливості поширення надмірної маси тіла та ожиріння у післяінфарктних хворих на амбулаторному етапі реабілітації - Індика, Світлана Ярославівна; Ягенський, А. В.; Indyka, Svitlana Ya.; Yahensky, A. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
Представлено аналіз основних факторів ризику серцевосудинної патології у 333 хворих, які лікувалися з приводу ІМ (з них чоловіків – 234, жінок – 99). Середній вік пацієнтів становив 62,5±10,0 роки. Дані проведеного аналізу свідчать, що надмірна маса тіла, гіперхолестеринемія, підвищений артеріальний тиск становлять найбільший відсоток серед факторів ризику серцевосудинної патології. Під час оцінки міжстатевих відмінностей поширеності ожиріння, як незалежного фактора ризику ускладнень кардіоваскулярної патології, у тому числі його абдомінальний тип, частіше воно реєструвалось у жінок. Cardiovascular risk factors assessment was performed in 333 patients (234 − men, 99 – women) after myocardial infarction. Overweight was detected as the most prevalent risk factor (prevalence 79,7 %). Women had higher prevalence overweight as well as obesity comparing to men. Very small number of responders to questionnaire were informed about importance of risk factors control. Less then half of overweight patients made efforts to reduce weight and most of them were not able to maintain this reduced weight for a long time. and in most of them body mass returned to previous level.
The Overweight and Obesity spreading pecularities of People After the Miocard’s heard attack suffering on the dispensarial Stage of Rehabilitation
Keywords: серцево-судинна патологія; інфаркт міокарда; фактори ризику; надмірна маса тіла; ожиріння; risk factors; cardio-vascular pathology; myocardial infarction; overweight; obesity