Відображення національної ментальності у сучасній хоровій музиці на основі трансформованої української пісенності - Драганчук, Вікторія Миколаївна; Drahanchuk, Viktoriia M. (Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, 2012)
У статті розглядається художнє відображення «вольового» та «сердечного» елементів української національної ментальності у сучасній хоровій музиці на основі трансформованої пісенності на прикладі кантати Лесі Дичко «Червона калина». Аналізується взаємодія вказаних ментальних елементів. Укладаються висновки про синтез «лицарського» волепрагнення і «материнського» кордоцентризму, втілених в українській пісенності та в її художній трансформації у сучасній музиці. / The art reflection of «volitional» and «cardiac» elements of Ukrainian national mentality in modern choral music on a basis of transformed songs on the example of Lesya Dychko’s cantata «Red viburnum» is examined in the article. The cooperation of the indicated mental elements is analysed. The conclusions about the synthesis of «knight’s» volitional aspiration and «maternal» cardiocentrism incarnate in Ukrainian songs and in her art transformation in modern music are written.
The reflection of national mentality in the modern choral music on a basis of transformed Ukrainian songs
Keywords: кордоцентризм; волепрагнення; українська національна ментальність; музична мова; відображенняcardiocentrism; volitional aspiration; Ukrainian national mentality; musical language; reflection