Сучасні історичні школи в Україні - Кучерепа, Микола Михайлович; Kucherepa, Mykola M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Предмет та мета курсу “Сучасні історичні школи в Україні” включає поглиблений фактологічний та аналітичний матеріали з історії розвитку історичної науки, простежує основні етапи становлення історичних шкіл та їх методології, прослідковує гносеологічну структуру і зміст створення, поширення та соціальні функції наукових історичних знань, сприяє вдосконаленню умінь і навичок аналізувати історичний матеріал, історичні школи та співставляти їх, орієнтуватися у напрямах історичних шкіл, особливостях методологічних прийомів, які застосовували представники історичної науки. Основними завданнями курсу є: сприяти розвиткові у студентів історичного мислення, вміння систематизувати матеріал; ознайомити студентів з фактологічним та аналітичним матеріалом з історії розвитку історичної науки, особливостях методологічних прийомів, які застосовували і застосовують представники історичної науки; простежити основні етапи становлення історичних шкіл та їх методології; прослідкувати гносеологічну структуру і зміст створення, поширення та соціальні функції наукових історичних знань; сприяти вдосконаленню умінь і навичок аналізувати історичний матеріал, історичні школи та співставляти їх, орієнтуватися у напрямах історичних шкіл.
Keywords: історична школа; методологія; історіографія; наукова концепція; історичні дослідження; дискусії