Впровадження послуги сомельє в діяльність ресторанного підприємства «Нобл» - Михалевський, Павло Сергійович (My University, 2024)
У кваліфікаційній роботі магістра розглянуто особливості впровадження інноваційних послуг у ресторанному господарстві, зокрема на прикладі ресторану «Нобл». Основна увага приділена аналізу ефективності послуг, що надаються, шляхом використання таких методик, як SWOT- та ABC-аналіз. У роботі досліджено сучасні тенденції розвитку ресторанного бізнесу, зокрема роль послуги сомельє як інноваційного напряму, що підвищує конкурентоспроможність та рентабельність закладу. Проведено аналіз організаційної структури та особливостей наданих послуг. За допомогою ABC-аналізу було визначено найбільш прибуткові напрямки діяльності ресторану та ідентифіковано ті послуги, які потребують оптимізації. SWOT-аналіз дозволив виділити сильні та слабкі сторони ресторану «Нобл», оцінити зовнішні загрози та можливості для подальшого розвитку. Особливу увагу приділено ролі винної карти та значенню професійного сомельє у підвищенні продажів і формуванні лояльності клієнтів. На основі отриманих результатів запропоновано рекомендації щодо впровадження послуги сомельє, оптимізації винної карти та проведення тематичних дегустацій. Окрім цього, у роботі розроблено пропозиції щодо вдосконалення управлінських процесів ресторану на основі адаптивного підходу, що дозволяє швидко реагувати на зміни у ринковому середовищі. Результати роботи можуть бути використані рестораном «Нобл» для підвищення ефективності його діяльності, розвитку нових сервісів та зміцнення позицій на ринку.
Keywords: інноваційні послуги; сомельє; винна карта; оптимізація послуг; конкурентоспроможність