Досвід близьких взаємин людей середньої дорослості з різним стилем прив’язаності - Гончарук, Наталія Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У першому розділі випускної кваліфікаційної роботи представлено результати теоретичного аналізу основних сучасних підходів щодо вивчення змісту явища прив’язаності, принципів близьких взаємин. В роботі визначенго, що прив’язаність відіграє ключову роль у формуванні та підтримці близьких стосунків у парі, оскільки визначає, наскільки комфортно та безпечно партнери відчувають себе одне з одним. Від типу прив’язаності залежить, як партнери реагують на стрес, проявляють емоції, будують довіру та підтримують взаємну підтримку у взаєминах. Прив'язаність задає основи для відчуття емоційної безпеки — того, що необхідно для стабільності й гармонії стосунків. Було встановлено, що Прив'язаність є фундаментом для формування довіри у стосунках, оскільки забезпечує емоційну безпеку і здатність до відкритості між партнерами. Люди з надійним типом прив'язаності більш схильні до довірливих стосунків, оскільки в них відсутній страх бути відкинутими або зрадженими. Завдяки цьому вони легше відкриваються партнеру, створюючи атмосферу прийняття та взаємоповаги. Така відкритість сприяє емоційній підтримці, оскільки партнери можуть без страху обговорювати свої почуття, потреби та переживання, що посилює довіру та взаєморозуміння. З іншого боку, люди з тривожним чи уникальним типом прив'язаності можуть відчувати труднощі з довірою, часто виявляючи підозрілість, ревнощі або страх близькості, що ускладнює побудову стабільних та безпечних стосунків. Дезорганізований тип прив'язаності може призводити до суперечливих потреб у близькості та дистанціюванні, що породжує нестабільність у стосунках і унеможливлює справжню довіру. Таким чином, прив'язаність виступає регулятором рівня довіри між партнерами, впливаючи на те, наскільки вони здатні емоційно відкриватися, приймати та підтримувати одне одного. Надійна прив’язаність не лише сприяє емоційному благополуччю партнерів, а й слугує важливим чинником для побудови тривалих, стабільних та задовільних стосунків, де довіра є одним із ключових елементів Актуальний психологічний інструментарій й результати емпіричного дослідження досвіду близьких взаємин у людей середньої дорослості з різним стилем прив’язаності, описані у другому розділі випускної кваліфікаційної роботи. Проведене теоретико-емпіричне дослідження дало змогу отримати важливі практичні результати, які можуть активно використовуватися для попередження непорозумінь у парі та відновлення їх психічного благополуччя. Ключові слова: близькі взаємини, любов, емоційна близькість, прив’язаність, довіра.
Keywords: близькі взаємини; любов; емоційна близькість; прив’язаність; довіра