Місцеве самоврядування Волині: виклики воєнного стану та перспективи розвитку - Мельник, Андрій Андрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета роботи полягає у тому, щоб охарактеризувати правові засади діяльності ОМС, проблеми та виклики, які постають перед ОМС в умовах воєнного стану, здійснити ґрунтовне дослідження ОМС та Волині та що вплинуло на їх структуру і діяльність під час військової агресії, а також визначити роль та значення ОМС для перспективного розвитку громад в майбутньому. Об’єктом дослідження магістерської роботи виступають органи місцевого самоврядування. Предметом дослідження є діяльність органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану. У І Розділі роботи «Загальні засади діяльності органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану» висвітлено нормативні аспекти діяльності органів місцевого самоврядування під час правового режиму воєнного стану, що призвело до необхідності удосконалення законодавчої та підзаконної нормативно-правової бази у сфері реалізації місцевого самоврядування під час правового режиму воєнного стану в Україні. У ІІ Розділі роботи «Аналіз місцевого самоврядування Волині в умовах військового стану» здійснено аналіз соціальноекономічних процесів Волинського регіону, виклики, з якими зіткнулись ОМС регіону та вжиті практичні кроки . У ІІІ Розділі «Перспективи відновлення і розвитку місцевого самоврядування Волині» охарактеризовані тенденції діяльності ОМС на Волині; визначені пріоритети діяльності
Keywords: органи місцевого самоврядування; військова адміністрація; регламент ради; внутрішньо переміщена особа