Волинсько-поліська говірка в романі Володимира Лиса «Іван і Чорна Пантера» - Яворський, Андрій Юрійович; Yavorskij, A. Yu. (Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, 2013)
У тексті роману Володимира Лиса «Іван і Чорна Пантера» проаналізовано фонетичні особливості волинсько-поліської говірки, простежено специфіку формотворення іменників, прикметників, дієслів, відмінності у структурі та відмінюванні числівників і займенників, а також в оформленні прислівників і службових слів, проаналізовано поліські лексеми. З’ясовано специфіку використання елементів волинсько-поліської говірки та функції діалектизмів у художній мові роману. On the basis of the novel “Ivan and Black Panther” by Volodymyr Lys phonetic features of the Volynian-Polissyan patois have been nalyzed, the specificity of formation of nouns, adjectives and verbs, differences in the structure and declension of numerals and pronouns, as well as in formation of adverbs and functional words is being traced, polissyan lexemes are analyzed. The specificity of use of the Volynian-Polissyan patois elements and the function of the dialectal words in the novel’s artistic language are indicated.
Keywords: діалект; волинсько-поліська говірка; діалектизм; звук; комбінаторні звукові зміни; словозміна; лексичний діалектизм; семантичний діалектизм; dialect; Volynian-Polissyan patois; dialecticism; sound; combinability sound changes; word change; lexical dialecticism; semantic dialecticism