General Characteristics of the Institute of Punishment in Galicia-Volyn State - Glamazda, P.; Гламазда, П. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
The general characterization of punishment provided in this article is based on historical and legal analysis of the sources of law of Galicia-Volyn state, including customary law, «Ruska Pravda», princely charters, chronicles. The role and place of imprisonment as a type of penalty in a general system of penalties was determined. The thesis, that the contemporary practice pursues the same aim of punishment, which began to emerge during the times of the Galicia- Volyn state, namely, to make the criminal feel a sense of remorse and to wake in the others the desire to refrain from such acts in the future, was justified.У статті на підставі історико-правового аналізу джерел права Галицько-Волинської держави, зокрема звичаєвого права, Руської правди, княжих грамот, літописів здійснено загальну характеристику системи покарань. Визначено роль і місце такого виду покарання, як ув’язнення у загальній системі покарань. Обгрунтовано тезу про те, що сучасна практика переслідує ту ж мету покарання, яка почала зароджуватися в період Галицько-Волинської держави, а саме формування у злочинця відчуття каяття і бажання утримуватися від подібних дій в майбутньому і іншими особами. Система покарань у Галицько-Волинській державі була досить розвинена, як для феодальної держави. У законодавстві містяться положення, які вказують певні види злочинів, а також особливості їх кваліфікації. Крім того, є статті, які вказують на застосування штрафу в залежності від особистого статусу злочинця. З іншого боку, нерівність класів є досить поширеним елементом у феодальній державі. Слід зазначити, що кримінальне право Галицько-Волинської держави зберегло риси кримінального права Київської Русі, модернізуючи їх. Таким чином, «Руська Правда» була основним джерелом кримінального права в Галицько-Волинській державі та інших князівствах. Велика увага була приділена охороні пануючого феодального класу. Більшість покарань супроводжувалися штрафами різних категорій, які виплачувалися і потерпілому, і в державну казну. Поняття покарання у період Київської Русі і в сучасній українській державі схоже в загальних рисах: це міра державного примусу, яка застосовується до особи, визнаної винною у вчиненні злочину, а також обмежує його права і свободи.
Загальна характеристика інституту покарання Галицько-Волинської держави
Keywords: historical and legal analysis; Galicia-Volyn state system of penalties; imprisonment; property penalty; історико-правовий аналіз; Галицько-Волинська держава; система покарань; ув’язнення; майнові покарання