Сепаратизм як суспільно-політичне явище сучасності - Романюк, Н. І.; Romaniuk, N. I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Проаналізовано поняття «сепаратизм», причини та умови виникнення цього явища. Визначено основні форми прояву сепаратизму. Розкрито негативні та позитивні наслідки сепаратизму як суспільно-політичного явища.

The notion «separatiam» as well as its prerequisites and conditions of this phenomenon are analyzed. The main forms of separatism appearance are defined. The positive and negative results of separatism as social and political phenomenon are investigated.
Separatism as Social and Political Phenomenon of Modern Times
Keywords: сепаратизм; сепаратистський рух; етнічна спільнота; національна ідентичність; сецесія; separatism; separatist movement; ethnic community; national identity; secession