ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФРУСТРАЦІЇ В ЛЮДЕЙ З МІГРАЦІЙНИМИ НАМІРАМИ - Шмарова, Наталія (My University, 2019)
У статті висвітлено психологічні особливості прояву фрустрації в людей, які мають міграційні наміри. Констатовано, що потенційним мігрантам притаманний специфічний тривожно-фрустраційний фон, зумовлений переживаннями і певним острахом перед невідомістю, а також проблемами адаптації до інших соціокультурних та економічних моделей життєіснування. Відзначено, що фрустрація як типова реакція на тривале і невизначене очікування гнітить і робить дискомфортним усталений біосоціальний ритм людини. Здійснено теоретичний аналіз основних науково-психологічних підходів до проблеми фрустрації та міграційних намірів особистості. Зазначено, що міграційна готовність людини є проявом її самоорганізації та фіксує міру налаштованості на добровільну зміну свого місця проживання і стилю життєдіяльності. Здебільшого вона виникає на підставі суперечностей між образом світу (уявлюваним або реальним) і способом життя. Міграційні наміри супроводжуються численними емоційними реакціями, серед яких виокремлюється фрустрація. Фрустрація розглядається як один з найтиповіших психостанів людини з міграційними намірами, що проявляється в переживаннях та особливостях її поведінки, зумовлених реальними або уявними перепонами, які видаються надмірно складними, тяжкими і нездоланними та перешкоджають досягненню очікуваної та жаданої мети. Акцентовано, що потенційні мігранти переживають труднощі пристосування до нових обставин і реалій чужого середовища зокрема з урахуванням факторів ксенофобії, мігрантофобії, сегрегації тощо. Фрустрованість потенційного мігранта свідчить про його підвищену чутливість до травмогенних чинників та недостатню сформованість фрустраційної толерантності як спроможності дати відсіч проблемам, які насуваються. Зазначено, що потенційні мігранти з підвищеною вразливістю до фрустрації потребують виваженого професійного психологічного супроводу.

The article highlights the psychological peculiarities of frustration manifestation of people with migration intentions. It is stated, that potential migrants inherent specific anxiety and frustration background, caused by experiences and certain fear of the unknown, as well as by the problems of adaptation to the other social, cultural and economic models of life existence. It is noted that frustration as typical reaction to the long and uncertain expectations oppresses and makes uncomfortable the established human biosocial rhythm. The theoretical analysis of the main scientific and psychological approaches to the problem of frustration and migration intentions of a personality is made. It is indicated, that a person's migration readiness is manifestation of his or her self-organization and fixes the degree of willingness to the voluntary change of own place of residence and lifestyle activty. For the most part it arises on the basis of contradictions between the world image (imagined or real) and the lifestyle. Migration intentions are accompanied by numerous emotional reactions, among which frustration is singled out. Frustration is considered as one of the most typical human psycho states with a migration intentions, manifested in experiences and behavior peculiarities, caused by real or imagined obstacles, which are seemed to be excessively difficult, hard, insurmountable and hinder the achievement of the expected and desired aim. It is emphasized that potential migrants experience difficulties in adapting to the new circumstances and realities of foreign environment, in particular taking into account the factors of xenophobia, migrantophobia, segregation, etc. Frustration of a potential migrant testifies about increased sensitivity to traumagenic factors and insufficient formation of frustration tolerance as ability to respond to emerging problems. It is noted that potential migrants with the increased vulnerability to frustration need thoughtful professional psychological support.
Psychological peculiarities of frustration of people with migration intentions
Keywords: особистість з міграційними намірами; фрустрація; тривожно-фрустраційний фон; потенційні мігранти; міграційна готовність; страх; тривога; фрустраційна толерантність; 159.922.6