НЕВРОТИЧНІ СТАНИ У ПОДРУЖНІЙ ПАРІ ЯК ЧИННИК ПОРУШЕННЯ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ СІМ’Ї - Фенина, Оксана (My University, 2021)
Мета. У статті розглянуто аналіз сімейної ситуації на сьогоднішній день в Україні, коли ситуація в багатьох сім’ях різко змінилася через пандемію, введення карантинних обмежень, коли сімейні пари перебували на ізоляції від зовнішнього світу. Особлива увага приділяється сім’ям з порушенням гармонії в сім’ї, з тенденцією до розлучення, до зруйнування шлюбних відносин. Ініціатором розлучення, в більшості сімей, які звернулися за допомогою, виступає дружина. Пропонуються результати емпіричного дослідження особливостей прояву емоційної сфери в подружніх парах. Зокрема прояву невротичних станів, тривоги, істеричного типу реагування, астенії, невротичної депресії, обсесивно-фобічних порушень. Аналізуються конкретні діагностичні методи та методики, що застосовуються у роботі з подружніми парами. Методи. Для дослідження прояву невротичних проявів у подружніх парах нами було використано наступні методи дослідження: бесіда, Методика діагностики неврозу (К. Хек, X. Хесс), Клінічний опитувальник для виявлення та оцінки невротичних станів (К. К. Яхін, Д. М. Менделевич). Також з подружніми парами було проведено консультативну роботу з приводу їх запиту. В емпіричному дослідження взяли участь 18 подружніх пар. Результати. На основі проведеного дослідження виявлено, що прояв невротичних станів пов’язаний з життєдіяльністю подружньої пари впливає на гармонію в сім’ї, планування майбутнього, на повсякденне життя в цілому, є причиною можливих розлучень. Проведене дослідження засвідчило, що подружнім парам притаманний високий рівень тривоги, як серед жінок, так і серед чоловіків; жінкам, в більшій мірі, притаманний істеричний тип реагування, а чоловікам астенія. Більшість сімей сформулювали свій запит, як руйнацію стосунків, дисбаланс в подружній парі, погіршення в сексуальних стосунках, складнощі у взаємодії з дітьми. Дані показники свідчать про необхідність психотерапевтичної допомоги. Висновки. Дослідження засвідчило, що в більшості подружніх пар є схильність до неврозу. Більшість відразу наголошували на підвищеній тривожності, втраті віри в майбутнє гармонійне життя, відчай. Важливим моментом є складнощі у перебуванні в домівці цілими днями з дітьми, партнером, а в деяких сім’ях, з батьками одного з подружжя. Прослідковувалась втрата віри в себе, в свої сили, зниження самооцінки.

Purpose. The purpose of the article is to investigate emotional problems and neurotic states in married couples and their impact on family dysfunction. Methods. To achieve the goal of the study, we used the following research methods: Methodology for diagnosing neurosis (K. Heck, H. Hess), Clinical questionnaire for identifying and assessing neurotic conditions (K. K. Yakhin, D. M. Mendelevich). Also, consultative work was carried out with married couples regarding their request. The empirical study involved 18 married couples. Results. It was revealed that the manifestation of neurotic states associated with the life of a married couple affects the harmony in the family, destroys plans for the future. Neurotic states could be one of the divorces reasons. The study showed that married couples have a high level of anxiety, both among women and men; women are more inherent hysterical type of response, men - asthenia. Most families formulated the request as a breakdown in relationships, an imbalance in a married couple, a deterioration in sexual relations, and difficulty in interacting with children. Conclusions. The study showed that in the majority of married couples, a predisposition to neurosis is manifested. Most immediately noted increased anxiety, loss of faith in a future harmonious life, despair. Prospects for further work are to develop a training program for the correction of personality neurotic manifestations.
Neurotic conditions in a married couple as a factor of family dysfunction
Keywords: невроз; невротичні стани; невротична депресія; астенія; істеричний синдром; подружня пара; 316.6:316.362]:616.8-009.86