Мотив фауни у творчості Яна Твардовського - Сахарук, Анастасія Юрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Розглянуто основні періоди творчості Яна Твардовського, особливості тематики і стилю письма на кожному етапі літературного розвитку. Проаналізовано основні мотиви поезій митця. Досліджено зображення світу фауни через францисканське бачення поета і релігійну тематику. Для цього було схарактеризовано найпоширеніші образи птахів у творах та їхнє символічне значення. Встановлено зв'язок між тематикою релігійних свят (Різдво і Пасха) і зображення тварин в поезіях, образи яких є канонічними в Біблії: баранець, ягня. Ян Твардовський – це видатний поет XX століття. Він є представником релігійної і францисканської поезії. Особливим також є його підхід до зображення фауни, де вона постає не просто об’єктом замилування або фоном для розгортання основних сюжетних подій, а є безпосереднім центром поезій. У своїх творах він висвітлює основні мотиви францисканської течії в літературі: любов до природи, возвеличення аскетизму і убогості на користь духовному зростанню, відношення до тварин, як до «братів» наших менших. Саме через образи звірів митець утверджує фундаментальні ідеї францисканства.
Keywords: фауна; францисканізм; релігійні мотиви; «брати наші менші»