Базові реакції угруповань лумбріцид (Oligochaeta, Lumbricidae) на хронічний електромагнітний стрес - Крон, А. А.; Рошко, В. Г.; Власенко, Р. П.; Онищук, І. П.; Kron, A. A.; Roshko, V. H.; Vlasenko, R. P.; Onischuk, I. P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
За умови недостатності відомостей про вплив електромагнітного поля на біорізноманіття ми провели дослідження щодо виявлення загальних реакцій угруповань дощових червів на хронічний електромагнітний стрес. Завдання полягало у вивченні характеру якісних та кількісних змін параметрів групи під впливом електромагнітного поля ліній електропередач. Експеримент проводився в зоні дії ЛЕП напругою 400 і 750 кВ. Проаналізовано 3756 екземплярів лумбріцид із ґрунтових проб, відібраних на віддалях: 0 м, 50 м, 100 м, 150 м, 200 м від ліній електропередач. В умовах хронічного впливу електромагнітного поля ліній електропередач відбувається перерозподіл первинного угруповання лумбріцид на комплекс нових угруповань за електромагнітним градієнтом. На різних віддалях від ЛЕП формуються відносно стабільні вторинні угруповання лумбріцид. Підвищення напруженості електромагнітного поля викликає зниження чисельності, щільності, таксономічного різноманіття, індексів різноманіття, показників домінування та вирівняності угруповань лумбріцид. If insufficient information about the effects of electromagnetic fields on biological diversity, we conducted a study to reactions identify common groups of earthworms on chronic electromagnetic stress. The objective was to study the nature of qualitative and quantitative changes in the parameters group under the influence of electromagnetic fields of transmission lines. The experiment was conducted in the area of power transmission lines with voltage 400 and 750 kV. It has been analyzed 3756 specimens earthworms from soil samples taken at a istance: 0 m, 50 m, 100 m, 150 m, 200 m from power lines . In the chronic electromagnetic effect of power transmission lines there is a redistribution of primary groups lumbritsyd on complex new groups by electromagnetic gradient. At different distances from power lines are formed relatively stable secondary grouping lumbritsyd. Enhancement of tensive electromagnetic field causes a decrease in the total number, biomass, abundance (density), taxonomic diversity, indices of diversity, dominance and complexity earthworms communities. Enhancement of tensive electromagnetic field causes a decrease in the number, density, taxonomic diversity, indices of diversity, dominance and equalization (uniformity) earthworms communities.
Basic Reactions Communities Earthworms (Oligochaeta, Lumbricidae) on Chronic of electromagnetic stress.
Роботу виконано на кафедрі ентомології та збереження біорізноманіття ДВНЗ «УжНУ»
Keywords: електромагнітне поле; дощові черви; індекси різноманіття; кореляці; electromagnetic field; earthworms; diversity indices; correlation