Іменникові композити як засіб вираження фактора адресата - Рись, Лариса Федорівна; Rys, L. F. (Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка., 2014)
У статті проаналізовано функціонування іменникових композитів у німецькомовних медіа-текстах, логіко-семантичні відношення між композитними номінаціями, дискурсивним контекстом та його спрямованістю на цільового реципієнта. Прослідковано доцільність використання певних видів іменникових композитів з точки зору когнітивних, соціальних і культурно-історичних особливостей адресата. Застосування розмовної, образної лексики, поєднання фахової лексики із експресивно-оцінною та загальновживаною є свідченням загальної орієнтованості медіа-тексту на емоційно-інтуїтивного, загальнопрофесійного національного адресата. The article analyses functioning of nominal composites in German media texts, logical and semantic relations between composite nominations, discursive context and its orientation on an intended recipient. Expediency of the use of certain types of nominal composites is revealed from the point of view of cognitive, social, cultural and historical features of addressee. Application of colloquial and vivid vocabulary, combination of professional, expressively-evaluative and current vocabulary indicates a general orientation of media text on an emotional-intuitive whole-professional national addressee.
Nominal Composites as Means of the Addressee Expression
Keywords: іменниковий композит; адресат; адресованість; nominal composite; addressee; addressness; media text