Експертне оцінювання ефективності змагальної діяльності баскетболістів високої кваліфікації в ігровому сезоні - Шинкарук, О.; Безмилов, М.; Shynkaruk, O.; Bezmylov, M. (Східноєвропейський національний університет ім.Лесі Українки, 2012)
У статті розглянуто особливості експертної системи оцінки ефективності змагальної діяльності баскетболістів. Представлено загальну характеристику та аспекти використання в практиці сучасного баскетболу найбільш престижної індивідуальної нагороди – титулу “MVP”, яка через експертне опитування присвоюється найбільш “корисному” гравцеві на різних стадіях ігрового сезону. Визначено середній вік досягнення звання “MVP” баскетболістами, які виступають у європейських чемпіонатах та НБА, що може свідчити про оптимальний вік досягнення найвищих результатів у баскетболі. Виявлено особливості розподілу цього титулу залежно від ігрової спеціалізації спортсменів. The article deals with the peculiarities of the expert system of evaluation of effectiveness of competitive activity of basketball players. The article presents general characteristics and historical aspects of usage in practice of modern basketball of the most prestigious individual awards for the effectiveness of competitive activity in basketball – the title of MVP, the prize most valuable player of a regular season and final games of the playoff. The study identified age achievements of the title of MVP basketball players in European championships and the NBA, and also analyzed distribution of this award, depending on different playing positions.
Expert Evaluation of Effectiveness of Competitive Activity of Basketball Players of High Qualification in a Game Season
Keywords: змагальна діяльність; коефіцієнт ефективності; техніко-тактичні дії; ігрові амплуа; титул “MVP”; competitive performance; efficiency coefficient; technique-tactical activities; game season; playing positions; most valuable player