Сучасний стан і перспективи раціонального використання порушених земель у Волинській області - Чижевська, Лариса; Czyzewska, Larisa (My University, 2016)
Визначено передумови формування порушених земель у межах об’єкта дослідження; охарактеризовано найбільш поширені способи добування мінеральної сировини з погляду їх впливу на земельні ресурси та навколишнє природне середовище загалом; проаналізовано особливості найбільш поширених техногенних ландшафтів; досліджено їх сучасний стан; обґрунтовано перспективи проведення в умовах Волині рекультиваційних робіт з урахуванням досвіду зарубіжних країн; проаналізовано особливості рекреаційної рекультивації порушених земель як найбільш оптимальної в умовах сучасності. Определены предпосылки формирования нарушенных земель в пределах объекта исследования; дается характеристика наиболее распространенных способов добычи минерального сырья с точки зрения их влияния на земельные ресурсы; проанализированы особенности наиболее распространенных техногенных ландшафтов; исследуется их современное состояние; обоснованы перспективы проведения в условиях Волыни рекультивационных работ с учетом опыта зарубежных стран; исследованы особенности рекреационной рекультивации нарушенных земель как наиболее оптимальной в условиях современности. The prerequisites for the formation of disturbed lands within the boundaries of the object of study are determined; the characteristics of the most common ways of obtaining mineral raw materials from the point of view of their impact on land resources and the environment in general is given; the features of the most common man-made landscapes are analyzed; their current state is investigated; the prospects of carrying out reclamation works in the conditions of Volyn taking into account the experience of foreign countries is justified; peculiarities of recreation reclamation of disturbed lands as the most optimal in terms of modernity are investigated.
Modern State and Prospects of Rational Use of Disturbed Land in the Volyn Region
Keywords: мінеральні ресурси; раціональне природокористування; добувні роботи; техногенні ландшафти; порушені землі; рекультивація земель; етапи та напрями рекультивації; mineral resources; environmental management; mining works; industrial landscapes; disturbed lands; recultivation of lands; stages and directions of recultivation