Особливості соціально-психологічної адаптації вимушених переселенців зрілого віку в умовах війни - Шимко, Михайло Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі здійснено теоретико-емпіричний аналіз адаптації вимушених переселенців зрілого віку в умовах війни Міграція в умовах війни – складне соціально-психологічне явище, яке включає різноманітні аспекти та наслідки. Умови війни не лише спричиняють фізичне переміщення людей через загрози безпеці, а й суттєво впливають на їх психологічну та емоційну стійкість. Розглядаючи психічний стан вимушених переселенців, слід відзначити систематичність прояву психологічних та духовних проблем у цієї категорії осіб. Ці проблеми впливають на всі аспекти життя людини, включаючи емоційну, когнітивну, поведінкову, мотиваційну та комунікаційну сфери. Дисбаланс в емоційній сфері іммігрантів може проявлятися у вигляді пригніченості, пригніченості та розгубленості, які з часом можуть перерости в злість, агресію та претензію. Результати діагностики соціально-психологічної адаптації за методом Роджерса-Даймонда, можна помітити, що у другій групі (особи старше 30 років) частка осіб із зниженою адаптивністю та адаптивністю вища порівняно з першою. група (особи 17-25 років). Результати дослідження емоційних станів ВПО показують, що у більшості з них спостерігається високий рівень агресії, фрустрації та тривоги. У зв’язку з результатами дослідження емоційних станів ІІ групи ВПО ми бачимо в цілому більш виражені показники за всіма емоційними станами порівняно з попередньою групою. Результати методу SHS Спілбергера-Ханіна показують, що середні значення тривожності в обох групах перевищують нормалізовані значення. Досліджені ВПО, незалежно від вікової групи, мають підвищену тривожність. Результати, отримані досліджуваними за характеристиками адаптивного потенціалу, слід відзначити відмінності в рівні адаптованості та психологічного благополуччя між досліджуваними першої та другої груп. Особливо в другій групі спостерігається низька нервово-психічна стійкість і адаптивність, що свідчить про труднощі адаптації до нових умов життя. Підтвердилося наше припущення про те, що ступінь прояву психологічних проблем, пов'язаних з міграцією населення, залежить від віку та сімейного стану досліджуваних.
Keywords: міграція; благолуччя; депресія; адаптивність; нервово-психічна стійкість; тривожність; емоційні стани; агресія; фрустрація