Про кореляцію авторського та мовного стилю - Туришева, Оксана Олегівна; Turysheva, O. O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Статтю присвячено аналізу авторського стилю (ідостилю, ідіолекту) у співвідношенні з конкретними мовними стилями на прикладах німецьких прозових творів другої половини ХХ – початку ХХІ ст. Антропоцентрична, лінгвопрагматична та прагмастилістична спрямованість досліджень, присвячених аналізу ідіостилю, засвідчує про актуальність цієї теми в руслі останніх мовознавчих тенденцій. У статті описано поетапний хід стилістичного аналізу художнього твору та представлено різні класифікації мовних стилів. У роботі представлено думку про те, що сучасна німецька література під впливом демократичних поглядів суспільства та масової поп-культури тяжіє до стилю, наближеному до повсякденної розмовної мови. Висновки ґрунтуються на твердженні, що мовний стиль тезаурусу будь-якого художнього твору має індивідуально-соціальний характер та є однією з передумов визначення індивідуального стилю автора. The article deals with the problem of correlation of author’s style (idiostyle, idiolect) and language register based on the German fiction of the second half of XX – early XXI century. Anthropocentric, linguo-pragmatic and pragma-stylistic orientation of researches, that analyse the idiostyle, shows the timeliness of the topic in the mainstream of modern linguistic trends. The article presents phased progress of stylistic analysis of the fiction (according to the recommendations represented in the monograph [2], edited by V. Kucharenko) and different classifications of language register. The paper gives an opinion that modern German belles-letters gravitates toward the style of the colloquial language. That happens under the influence of democratic views of the modern society and popular culture. The conclusion is based on the cautious assertion that language register of thesaurus of the fiction has individual-social character and is a prerequisite to determining the individual style of the author.
Correlation of Author’s Style and Language Register
Keywords: мовний стиль; language register; ідіостиль; idiostyle; ідіолект; idiolect