Психологія безпеки особистості - Лазорко, Ольга Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Курс спрямований на комплексне вивчення психології безпеки особистості як новітнього та інтегративного напряму сучасної психологічної науки. Особлива увага приділяється аналізу психологічних загроз і ризиків, що впливають на життя та ментальне здоров’я людини, дослідженню індивідуально-психологічних особливостей та їхнього впливу на суб’єктивне відчуття безпеки. Розглядаються зовнішні й внутрішні чинники, що визначають психологічний стан безпеки, а також прикладні аспекти забезпечення особистісної, професійної та соціальної безпеки. Курс інтегрує сучасні підходи — від нейропсихологічних і полівагальних концепцій до практик психологічної саморегуляції та технологій формування стійкості. Він ґрунтується на системному баченні підготовки магістрів та компетентнісному підході до оцінювання якості їхньої професійної підготовки, формуючи у здобувачів другого рівня вищої освіти здатність ефективно діяти відповідно до актуальних викликів суспільства й вимог практичної психології.
Keywords: Психологія безпеки; безпека особистості