Використання «Дарів Фребеля» у процесі логіко-математичного розвитку дітей в різновіковій групі закладу дошкільної освіти - Ємчик, Олександра Григорівна; Yemchyk, Oleksandra (My University, 2021)
Статтю присвячено визначенню та обґрунтуванню теоретичних основ використання дидактичних матеріалів Ф. Фребеля для логіко-математичного розвитку дітей у різновіковій групі закладу дошкільної освіти. Визначено, що основним моментом для математичного розвитку дошкільника є механізм опанування різними видами і формами діяльності, вміння проявити самостійність, ініціативність, творчість. Описано дидактичний матеріал «Дарів Фребеля» та його практичну цінність. Визначено вимоги до використання матеріалів та дидактичних ігор педагога в сучасному закладі дошкільної освіти в умовах різновікової групи у контексті логіко-математичного розвитку. Шляхом застосування логіко-математичних ігор з матеріалами Ф. Фребеля здійснюється індивідуалізація освітніх впливів на дитину. Це лежить в основі організації розвитку та освіти дітей у різновіковій групі закладу дошкільної освіти, побудови педагогічного процесу, що дозволяє врахувати індивідуальність дитини, її особисті переваги і одночасно досягти рішення пізнавальних завдань щодо кожної дитини, котрі стоять перед педагогом. Узагальнено, що будуючи роботу по навчанню дітей в групах дітей різного дошкільного віку за допомогою використання різного роду ігрових ситуацій, дидактичних ігор, ігрових вправ і завдань ми отримуємо практичний результат навчання та робимо діяльність дитини актуальнішою і значимішою для неї. Обґрунтовано високу значущість вивчення й подальшого впровадження в практику роботи з дітьми теоретико-методичної спадщини Ф.Фребеля – з проблеми активізації інтелектуального, пізнавального, логіко-математичного розвитку дітей дошкільного віку.
Use of “Frobel’s gifts” in the process of logic-mathematical development of children in the razeline group of the preschool education institution
Keywords: логіко-математичний розвиток дітей дошкільного віку; логіко-математичний розвиток в різновіковій групі; «дари Фребеля»; логіко-математичні ігри з «дарами Фребеля»; logical-mathematical development of preschool children; logical-mathematical development in different age groups; "Froebel's gifts"; logical-mathematical games with "Froebel's gifts"; 373.2.016:510-027.22