Сучасні клички тварин іншомовного походження - Аркушин, Григорій; Arkushyn, Hryhoriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті досліджено формування традиційних кличок домашніх тварин (корова Лиска, кінь Гнідко, собака Жучик та ін.). Зазначено, що з другої половини ХХ століття під впливом художньої літератури, кіно- та телефільмів з явилося багато нових зоонімів. Ще однією з причин актуалізаціїзації таких найменувань можна вважати той факт, що сучасні імена новонародженим тваринам вибирають, як правило, представники молодшого та наймолодшого поколінь, про що свідчать, зокрема, зооніми, твірними основами яких стали жаргонізми, пор.: собаки Дружбан, Кера, Тапа, Шавка, Шева, кіт Пахан (його слухався навіть пес) та ін. Серед новостворених кличок значний відсоток становлять слова іншомовного походження, зокрема росіїзми (пор. клички корів: Апрєлька, Кукла, Нєвєста) та англіцизми й американізми, для значної частини яких твірними основами стали власні особові імена та їхні варіанти (собаки Бой, Блек, Дог, Френд, феліоніми Джек, Олівер, Джуля та ін.).The article considers modern tendencies in giving names to the domestic animals. The author claims that for centuries there has been generated a large group of traditional nicknames given to the domestic animals (cow Lyska, horse Gnidko, dog Zhuchyk and others). But in the second half of the twentieth century under the influence of literature, cinema and television films there appeared many new zoonyms. Another reason for such modifications is the fact that modernized names of the newborn animals are usually chosen by representatives of the younger and the youngest generations, which is evidenced in quite specific zoonyms, in which slang words are used for the formation of the new names (cf.: dogs Drushban, Cora, Tina, Shavka, Sheva; cat – Pakhan (even the dog obeys him) and others). Among the newly created nicknames a significant percentage of words are of foreign origin, including rosiizmy (e.g. cow nicknames: Aprielka, Kukla, Nieviesta). Some animal nicknames are of English and American origin. In the majority of them nominative nouns and their derivatives are used as name- forming stems (dogs – Boi, Blek, Dog, Frend, phelihonyms Dzhek, Oliver, Dzhulia and others).
Modern Animal Nicknames of Foreign Origin.
Keywords: північно-західна Україна; клички тварин; оніми; антропоніми; апелятиви; north-western Ukraine; nicknames of animals; honyms; anthroponyms; appellatives