Творчість Ольги Кобилянської в дослідженнях Дмитра Козія - Яблонська, Ольга Василівна; Yablonska, Оlga V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2011)
У статті проаналізовані маловідомі дослідження Д. Козія про творчість О. Кобилянської. Простежується прагнення дослідника до об’єктивності, його наближення до авторського бачення ідейно-естетичного задуму твору. Доводиться, що в літературознавчій cистемі Д. Козія помітний виразний вплив естетико-психологічної концепції літератури Миколи Євшана, а також положень трактату І. Франка «Із секретів поетичної творчості» (1898).In the article are analyzed little known D. Koziy’s researches about creativity of Olga Kobylanska. It is retraced researcher’s aspirations for objection, his approximation to author’s vision of idea and aesthetical conception of the work. It is proved, that in D. Koziy’s literary conception is notable clear influence of esthetic-psychological Mykola Evschan’s conception of literature and also positions of Ivan Franko’s treatise “Iz sekretiv poetychnoi tvorchosti” (1898).
Olga Kobylanska’s creativity in Dmytro Koziy’s researches
Keywords: історія українського літературознавства; періодика; the history of Ukrainian literary studies; periodic