Потенціометричний сенсор для визначення пентахлорфенолу - Савчук, Тетяна (СНУ, 2013)
Досліджено умови утворення та властивості іонних асоціатів пентахлорфеноляту з основним барвником. Установлено склад і властивості іонного асоціату, виготовлено лабораторні зразки сенсорів різного складу та оптимізовано їх склад. Створено лабораторні зразки твердоконтактних потенціометричних сенсорів для визна¬чення пентахлорфенолу. Розроблено новий пастовий пентахлорфенолят-чутливий сенсор, який як електродо¬активну речовину містить іонний асоціат пентахлорфеноляту бутилродаміну. Інтервал лінійності електродної функції сенсора має межі від 110-6 до 510-2 моль/л, крутизна електродної функції становить 72 ± 1 мВ/рС, ро¬бочий інтервал рН − 7,0–11,5. Розроблено нову методику, придатну для аналізу природних об’єктів. Методика може бути застосована в заводських та клінічних лабораторіях.
Keywords: пентахлорфенол; потенціометричний сенсор.