Фізична терапія при сколіотичній поставі у молодшому шкільному віці - Гембач, Богдана Романівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В роботі проведено оцінку фізичного розвитку, пропорційності тілобудови, візуальну оцінку постави, асиметричність постави, тестування функціональних можливостей опорно-рухового апарату, і психоемоційного стану молодших школярів з сколіотичною поставою.Для профілактики і корекції сколіотичної постави використовували гідрокінезитерапію, лікувальне плавання та терапевтичні вправи в домашніх умовах. Згідно досліджень Тимошенка О (2021), було враховано психологічні особливостей дітей молодшого шкільного віку під час занять фізичними вправами. Після реабілітаційних інтервенцій повторний огляд дітей показав покращення у 70% дітей. Дефіцит ваги відмічено у 60% хлопчиків та всіх дівчаток. За індексом Піньє відмічаємо в кінці курсу до 25 відсотків школярів, які покращили свою статуру. Після кінезитерапії середні значення плечового показника статистично зросли, порівняно з початковими даними, що свідчить про відсутність сутулості.
Keywords: молодші школярі; сколіотична постава; кінезитерапія