Психокорекційні засоби у процесі морального розвитку школяра - Осика, О. В.; Osyka, O. V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті розглянуто психокорекційні засоби у процесі морального розвитку школяра. Наведено класифікацію психокорекційних засобів за характером спрямованості, змістом, формою; умови індивідуальної психокорекції, методи індивідуального психокорекційного впливу. Окреслено специфічні риси корекційного процесу, принципи складання психокорекційних програм. Охарактеризовано провідні механізми корекційного впливу: повідомлення інформації; навіювання надії; універсальність страждань, переживань і розуміння школярем того, що він не самотній; альтруїзм; корегувальні рекапітуляції первісної сімейної групи; розвиток техніки міжособистісного спілкування; імітаційна поведінка; інтерперсональний вплив; групова згуртованість; катарсис; корегувальні емоційні переживання; конфронтація; научіння. Psycho-correction means in the process of the moral development of a pupil are considered in the article. The classification of the psychocorrection means in accordance with the tendency, content, form is given as well as the conditions of the individual psycho-correction, methods of the individual psychocorrection influence. Certain specific features of the correction process and the principles of composing the psycho-correction programmes are outlined. Some leading mechanisms of the correction influence are characterized, namely: to communicate the information; to cast on the hope; the all-roundness of sufferings, feelings and awareness by the pupil of the fact that he is not аlone in the world; altruism; correctional recapitulations of the initial family group; the development of the technique of the interpersonal communication; imitational behavior; interpersonal influence; group unity; catharsis; corrective emotional experience; confrontation; training.
Psycho-Correction Means in the Process of the Moral Development of a Pupil
Keywords: психокорекційні засоби; класифікація; процес; вплив; механізм; метод; програма; моральний розвиток; школяр; psycho-correction means; classification; process; influence; mechanism; method; programme; moral development; pupil