Моделювання взаємодії цілей сталого розвитку та їх впливу на економічний розвиток - Ляшенко, Оксана Миколаївна; Дем’янюк, Ольга Борисівна (My University, 2025)
Вступ. Цілі сталого розвитку (ЦСР), запроваджені ООН,охоплюють широкий спектр напрямів – від подолання бідності тазменшення нерівності до збереження екосистем і забезпечення сталогоекономічного розвитку. Однак досягнення цих цілей потребує комплексногопідходу, що враховує їхню взаємодію та можливі компроміси міжекономічними, соціальними та екологічними аспектами. Взаємодія міжокремими ЦСР є складною та багатоаспектною, оскільки досягнення однієїмети може як сприяти, так і створювати виклики для реалізації іншихцілей. Моделювання взаємозв’язків між ЦСР є ефективним інструментомдля оцінки їхнього впливу на економічний розвиток, виявлення синергій тапотенційних конфліктів між різними цілями.Мета. Метою статті є моделювання взаємодій між Цілями сталогорозвитку (ЦСР) та їх впливом на економічний розвиток країн світу звикористанням структурного моделювання з медіацією.Матеріали і методи. У статті використано структурнемоделювання з медіацією для аналізу взаємозв’язків між ЦСР та їх впливомна економічний розвиток. Для побудови моделі було проведено факторнийаналіз, що базувався на даних індексів ЦСР, отриманих зі звіту ООН за 2024рік, що охоплює всі 193 держави-члени. Застосовано метод структурногорівняння (SEM), що базується на одночасному розв’язанні систем рівнянь,які моделюють складні взаємозв’язки між змінними. Основні зміннівключали показники ЦСР та ВВП у постійних цінах 2010 року.Статистичний аналіз виконано за допомогою програмного забезпеченняSTATA.Результати. Результати дослідження показують, що більшість ЦСРмають неоднозначний вплив на ВВП: соціально-економічні ініціативиздебільшого сприяють зростанню, тоді як екологічні аспекти можутьстворювати короткострокові економічні витрати. Латентні фактори, пов’язані із соціально-економічними аспектами (FA_1), мають позитивнийвплив на ВВП, тоді як фактори, що охоплюють екологічні показники(FA_2), демонструють негативний ефект. Модель також виявила синергіюміж окремими ЦСР, яка частково компенсує їхній негативний вплив наекономіку.Перспективи. Подальші дослідження будуть зосереджені нарегіональних особливостях впровадження ЦСР, з врахуванням відмінностейв ресурсах, політичних умовах та соціально-економічних контекстах.Також перспективним є використання динамічних моделей, які дозволятьоцінити вплив ЦСР у довгостроковій перспективі та врахувати змінністьекономічних і соціальних умов.
Keywords: цілі сталого розвитку; моделювання структурних рівнянь,; медіаційний аналіз,; економічний розвиток,; синергія,; компроміси,; політика сталого розвитку.