Психологічні особливості професійного вигорання працівників правоохоронних органів - Кравчук, Юлія Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Випускна кваліфікаційна робота на тему «Психологічні особливості професійного вигорання у працівників правоохоронних органів» присвячена комплексному дослідженню та аналізу феномену професійного вигорання у працівників правоохоронних органів та методів боротьби з нею. Метою роботи є теоретичне обґрунтування поняття професійного вигорання, вивчення його патогенетичних чинників та емпіричний аналіз психологічних особливостей цього феномену. У ході дослідження авторка детально аналізує чинники, що спричиняють професійне вигорання, такі як емоційне виснаження, деперсоналізація, зниження професійної продуктивності та роль міжособистісних стосунків у розвитку вигорання. Важливим аспектом є дослідження специфічних умов правоохоронної діяльності, що підвищують ризик вигорання, таких як постійний стрес, емоційна напруженість, необхідність швидкого прийняття рішень та постійна взаємодія з громадськістю. В емпіричному дослідженні було проаналізовано психологічні аспекти професійного вигорання правоохоронців за допомогою таких стандартних методик, як діагностика вигорання в системі професійних відносин та методика В.В. Бойка. На основі отриманих результатів розроблено корекційну програму, спрямовану на зниження рівня вигорання шляхом покращення міжособистісних стосунків та вдосконалення комунікативних навичок правоохоронців. Практичне значення дослідження полягає в тому, що розроблена корекційна програма може бути використана практичними психологами для профілактики та зниження рівня професійного вигорання в правоохоронних органах. Вона також сприяє розширенню теоретичних знань про причини професійного вигорання та шляхи його подолання.
Keywords: професійне вигорання; правоохоронні органи; емоційне виснаження; міжособистісна взаємодія; психологічні особливості; корекційна програма; інтерперсональна взаємодія