Стратегія розвитку логістики в Україні за умов ризиків та загроз - Павлов, Костянтин; Тоцька, Олеся; Бортник, Антон; Бурцев, Олександр; Мороз, Олександр (My University, 2025)
Сучасні реалії функціонування економіки, зокрема в умовах повномасштабної війни в Україні, глобальної політичної та економічної нестабільності, висувають нові вимоги до організації логістичних процесів. Логістика, як ключовий елемент забезпечення ефективної діяльності підприємств, відіграє визначальну роль у підтримці безперервності виробництва, постачання та дистрибуції продукції. З огляду на руйнування транспортної та складської інфраструктури, порушення традиційних маршрутів доставки та необхідність адаптації до нових ризиків, логістичне управління перетворюється на критично важливу функцію, що потребує перегляду підходів і застосування інноваційних рішень. Особливої актуальності дослідження набуває в умовах необхідності адаптації підприємств до кризових явищ, які мають як внутрішні, так і зовнішні чинники походження. У зв’язку з цим статтю присвячено питанням стратегічних напрямків розвитку логістики в Україні за сучасних умов господарювання на постійних ризиків. Актуальність дослідження та наявність невирішених раніше частин загальної проблеми обумовили мету статті, яка полягає в дослідженні процесів адаптації логістичної стратегії підприємств в умовах кризових ситуацій, моніторинг поточної ситуації логістичних послуг, зазначення стратегічних підходів до удосконалення логістичних процесів.В дослідженні окреслено важливі та проблемні питання з якими зіткнулися підприємства у сфері логістики за сучасних умов, зокрема воєнного стану. Досліджено особливості забезпечення безперебійного функціонування логістичних ланцюгів підприємств та іх здатність протистояти кризам. Зазначено основні аспекти, що чинять вплив на формування та реалізацію логістичних стратегій підприємств. Запропоновано стратегічні заходи державного регулювання та сприяння, спрямовані на розширення адаптаційного потенціалу та ефективності логістичних операцій малих та середніх підприємств. В основі цих напрямів лежать такі ключові аспекти: оптимізація ланцюгів постачання, фінансова та інституційна підтримка. Рекомендовано кращі практики та кейси успішної адаптації логістичних стратегій підприємств до кризових ситуацій, особливо до воєнного стану
The current realities of economic functioning, especially under the conditions of a full-scale war in Ukraine and global political and economic instability, impose new demands on the organization of logistics processes. Logistics, as a key element in ensuring the effective operation of enterprises, plays a crucial role in maintaining the continuity of production, supply, and distribution of goods. In light of the destruction of transport and warehouse infrastructure, disruption of traditional delivery routes, and the need to adapt to new risks, logistics management has become a critically important function that requires revising approaches and implementing innovative solutions.The urgency of the research is particularly evident in the context of the need for enterprises to adapt to crisis phenomena, which have both internal and external origins. In this regard, the article is devoted to the issues of strategic directions for thedevelopment of logistics in Ukraine under the current conditions of economic activity, characterized by constant risks. The study's relevance and the existence of previously unresolved components of the general problem have determined the purpose of this article: to investigate the adaptation processes of enterprises' logistics strategies under crisis conditions, monitor the current state of logistics services, and outline strategic approaches to improving logistics processes.The study outlines key and problematic issues enterprises face in logistics under current conditions, especially during martial law. It explores the peculiarities of ensuring logistics chains' uninterrupted functioning and ability to withstand crises. The main factors influencing enterprises' formation and implementation of logistics strategies are highlighted. Strategic measures of state regulation and support are proposed, aimed at expanding the adaptive capacity and effectiveness of logistics operations of small and medium-sized enterprises. These directions are based on key aspects such as supply chain optimization and financial and institutional support. Best practices and successful adaptation cases of enterprise logistics strategies to crises, particularly martial law, are recommended.
Keywords: логістика; підприємства; криза; воєнний стан; адаптація; логістичні стратегії; 658.7:005.334