Лінгвопрагматична перспектива автора при вербалізації больових відчуттів в українськомовних повідомленнях Інтернет-форумів здоров’я - Сахнюк, Оксана Степанівна; Sakhniuk, O. S. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Біль – загальновідоме й водночас на сьогодні недостатньо вивчене та досліджене відчуття, яке по-різному сприймається особою, яка його відчуває, та особою, що описує чужий біль. У статті здійснено спробу описати мовні засоби, які використовуються для передачі больових відчуттів від першої та третьої особи однини. Автор характеризує українськомовні повідомлення Інтернет-форумів здоров’я та простежує відмінності у вербалізації болю людиною, котра безпосередньо відчуває біль, та людиною, що описує больові відчуття іншої людини. Ці питання ще не ставали предметом мовознавчого дослідження. Стосовно ж мовця, то дієслова, що використовуються для опису болю, автор поділяє на три групи: я знаю / мені знайомі ці відчуття; я переказую та я бачу сам. Pain is a well-known by everybody and at the same time insufficiently investigated sensation, which is differently viewed from the perspective of the person feeling pain and from the perspective of the person describing pain of another person. The article presents an attempt to describe the linguistic means used to convey pain from the first and the third person singular. The author analyses the Ukrainian Internet health forum messages and the differences in the description of pain from the perspective of the person in pain and from the perspective of the person verbalizing pain of another person. These questions have not been the subject of linguistic research yet. In relation to the speaker all the verbs used to express pain were divided into the three groups: I know this pain / I have experienced it; I retell the words of another person and I see / observe what another person feels.
The Linguopragmatic Perspective of the Author in the Pain Verbalization in the Ukrainian Internet Health Forum Messages
Keywords: біль; Pain; вербалізація; verbalization; форум; forum