Роль міжнародних організацій у подоланні глобальної проблеми бідності - Правкіна, Ольга Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Бакалаврська робота присвячена проблемам дослідження бідності як глобального явища за участю відомих міжнародних організацій. В ній у першому теоретичному розділі узагальнено поняття «бідність» та інші категорії, які пов’язані з глобальними проблемами зубожіння населення й діяльністю міжнародних організацій у цій серії міжнародної взаємодії. На теоретичному рівні розглянуто основні компоненти, форми й різновиди бідності у країнах світу, а також розкрито головні соціальні ризики, до яких може призвести бідність у різних сферах соціального розвитку держав. А також у бакалаврській роботі обґрунтовано використанням різноманітних методів і методик дослідження ролі міжнародних організацій у подоланні проблем бідності у сучасних міжнародних відносинах. В роботи здійснено аналіз основних наукових публікацій з проблематики дослідження. В другому розділі досліджено основні причини зниження рівня соціального достатку й появи бідності в регіонах світу, а також проаналізовано загальний стан поширення бідності у регіонах світу. Основними причинами появи бідності в регіонах світу є природні (кліматичні зміни, засухи, повені, землетруси, інші стихійні лиха); геополітичні (залежність сільського господарства й виробництва продуктів харчування від зональності, поясності, сезонності, рельєфу, висотності, баз сировини і переробки продукції, транспортної доступності, ресурсозабезпечення тощо); політичні (форми влади та система політичного управління й виборчої системи в державі, рівня демократизації суспільства, наявних політичних стратегій та засобів їх реалізації, наявності збройних конфліктів та можливої агресії з боку інших держав); фінансово-економічні (податкової та фінансової системи в державі, рівня економічного й господарчого розвитку держави, економічних реформ, низького рівня ВВП на душу населення й грошових доходів, зокрема, нестачі продуктів харчування та інших продуктів споживання соціумів тощо); законодавчо-правові (юридичної системи в державі, механізмів правового впливу на суспільство й функціонування суспільних інституції в країні, рівня юридичної грамотності населення та ін.); соціальні (соціальної та майнової стратифікація й структури зайнятості населення держави, етнічного й релігійного складу населення, рівня його освіти, безробіття, умов праці та прожиання більшості громадян держави, рівня зубожіння населення, нестачі їжі, одягу житла, або досить високих цін на них при малих доходах і зарплатах у різних країнах тощо) та ін. Порівняно рівні бідності держав світу на основі ВВП на душу населення, індексу людського розвитку, показника голоду, індексу бідності тощо. Визначено найбільш бідні регіони на планеті, які охоплюють території значних частини Африки, Південно-Східної Азії та Латинської Америки. У третьому розділі бакалаврської роботи досліджено діяльність міжнародних організацій щодо вирішення проявів бідності в різних регіонах планети, а також розкрито головні проблеми, перспективи та сценарії врегулювання процесів зубожіння населення в малозабезпечених країнах за участю міжнародних організацій. Акцентовано на особливій ролі ООН та її структурних підрозділах у вирішенні проблем бідності, а також благодійній діяльності ВООЗ, ФАО, МВФ та інші. Розглянуто можливі сценарії розв’язання проблем бідності за участю міжнародних організацій для високорозвинутих держав світу та країн середнього рівня достатку, представників «третього світу», державних утворень – аутсайдерів матеріального благополуччя, які перебувають за межею бідності.
Keywords: проблема бідності; глобальні явища; межа бідності; міжнародні організації; якість життя; рівень життя; соціальне благополуччя