Психологічні особливості старшокласників із макіавеллістичними тенденціями - Федотова, Тетяна Володимирівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті теоретично розглянуто явище макіавеллізму в працях Р. Крісті та Ф. Гейс (визначення «загальної моделі поведінкових проявів» осіб із високим рівнем макіавеллізму, що в подальшому стало підґрунтям для поглибленого дослідження цього феномену), Д. Брагінські (з’ясування особливостей прояву макіавеллізму в десятирічних дітей), С. Раі та M. Гапта (вивчення усвідомленого та неусвідомленого наслідування дітьми макіавеллістських переконань батьків), Дж. Тібо, С. Гікей та П. Гуперт (вивчення етичних поглядів осіб залежно від рівня макіавеллізму), Н. Барбер (дослідження макіавеллізму в сімейних взаєминах), А. Русліної (вивчення психологічних особливостей макіавеллістів), В. Знакова (зв’язок макіавеллізму з моральними якостями особистості). Результати проведеного емпіричного дослідження дали змогу констатувати таке: серед дівчат було виявлено 55 % осіб із високим рівнем макіавеллізму, тоді як у хлопців цей показник становив лише 38 % опитаних. Загалом можна говорити про те, що високий рівень макіавеллізму у дівчат є соціально культивованим, оскільки заохочується значимими дорослими та розглядається певною мірою як норма поведінки. Дівчата з високим рівнем макіавеллізму характериуються інтровертованістю, нейротизмом і дратівливістю, що наголошує їх надмірну тривожність, страх, часті зміни настрою та відчуття самотності. У спілкуванні вони найчастіше вдаються до вербальної та непрямої агресії, яка може виявлятися в буденних плітках, злих жартах, погрозах та негативному налаштуванні стосовно свого оточення. Хлопці з високим рівнем макіавеллізму схильні до асоціальної поведінки, агресивних проявів та неадекватності емоційних реакцій. У спілкуванні з однолітками вони вирізняються високою конфліктністю, неконтактністю, егоїстичністю та байдужістю, вдаються переважно до вербальної агресії, завдяки чому здійснюють значний соціальний тиск на співрозмовника.
Keywords: макіавеллізм; маніпуляція; інтроверсія; екстраверсія; нейротизм; агресія; психотизм; 159.922.8-057.874