Організація шифрування в базі даних ORACLE - Булатецька, Леся Віталіївна; Плоднік, Катерина Юріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Кожне сучасне підприємство використовує корпоративні інформаційні системи, де головним джерелом бізнес-інформації є сховища та бази даних. Бази даних необхідно захищати та регулярно перевіряти актуальність цього захисту. Одним з ефективних методів захисту інформації в базі даних є шифрування даних – спеціальне перетворення (кодування) даних з метою їх захисту від несанкціонованого доступу. Для забезпечення шифрування даних Oracle пропонує два пакети PL/SQL: DBMS_OBFUSCATION_TOOLKIT, який дозволяє шифрувати дані алгоритму DES, DBMS_CRYPTO, який пропонує більш широке число шифрувальних та криптографічних алгоритмів. Також пропонуєтьмя шифрування за допомогою функції прозорого шифрування даних.
Keywords: база даних; шифрування; Advanced Security; криптографічні алгоритми; дешифрування