Методика формування геоморфологічних компетентностей в шкільному курсі географії 8-го класу - Павловська, Тетяна Сергіївна; Ващук, Катерина Миколаївна; Стельмах, Валентина Юріївна (My University, 2026)
Мета дослідження – обґрунтувати структуру геоморфологічних компетентностей та систематизувати методи і засоби їх формування в курсі географії 8-го класу. Методи. Використано аналіз і узагальнення науково-методичних джерел із проблем компетентнісного підходу в географічній освіті, порівняльний аналіз підходів до структуризації предметних компетентностей, моделювання структури геоморфологічних компетентностей та систематизацію методів і засобів навчання для формування їх компонентів. Результати. Обґрунтовано структуру геоморфологічних компетентностей, що включає три взаємопов’язані компоненти: знаннєвий (система понять про форми рельєфу, процеси рельєфоутворення, просторове поширення геоморфологічних об’єктів), діяльнісний (уміння читати та аналізувати карти різних типів, ідентифікувати форми рельєфу, будувати профілі, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, прогнозувати геоморфологічні процеси) та ціннісний (усвідомлення значення рельєфу для господарської діяльності, безпеки життя, необхідності раціонального використання територій). Систематизовано методи навчання для формування кожного компонента: пояснювально-ілюстративний, проблемний та репродуктивний методи – для знаннєвого компонента; картографічний практикум, ігрові, дослідницькі та проєктні методи – для діяльнісного; контекстне навчання, дискусійні методи та краєзнавчий підхід – для ціннісного. Розроблено комплекс практичних завдань: картографічно-аналітичні, завдання для цифрових платформ, контекстні, дискусійні, краєзнавчі. Обґрунтовано можливості інтеграції цифрових технологій (Google Earth, інтерактивні карти, 3D-моделі, віртуальні екскурсії). Висновки. Запропонована система методів і завдань може використовуватися вчителями географії для формування геоморфологічних компетентностей учнів. Особливої актуальності набуває формування цих компетентностей в умовах повоєнного відновлення територій України.
Keywords: геоморфологічні компетентності; методи навчання географії; геоморфологія; картографічний практикум; цифрові освітні ресурси; краєзнавчий підхід; курс географії 8-го класу; компетентнісний підхід; НУШ; освітня реформа; 37.016:91:551.4