Формування інформаційно-комунікаційної компетентності учнів на уроках «Здоров’я, безпека та добробут» - Яворів, Андрій Ігорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджено особливості формування інформаційно-комунікаційної компетентності учнів базової середньої школи у процесі вивчення інтегрованого курсу «Здоров’я, безпека та добробут». Актуальність дослідження зумовлена процесами цифровізації освіти, зростанням ролі інформаційних технологій у забезпеченні безпеки життєдіяльності учнів, а також необхідністю реалізації компетентнісного підходу відповідно до вимог Нової української школи та європейських освітніх стратегій. У роботі проаналізовано нормативно-правові документи, модельні навчальні програми, календарно-тематичне планування та підручники курсу «Здоров’я, безпека та добробут» з позицій їхнього потенціалу щодо формування інформаційно-комунікаційної компетентності. Здійснено емпіричне дослідження рівня сформованості ІК-компетентності учнів 7–8 класів, учителів курсу та майбутніх педагогів шляхом анкетування. Узагальнено отримані результати у вигляді ієрархічних моделей (пірамід), що відображають рівні та динаміку розвитку ІК-компетентності різних груп учасників освітнього процесу. Обґрунтовано методичну доцільність інтеграції інформаційно-комунікаційних технологій у зміст і структуру уроків курсу «Здоров’я, безпека та добробут» та розроблено авторський урок, спрямований на формування ІК-компетентності учнів в умовах воєнного часу. Практичне значення роботи полягає у можливості використання її результатів у діяльності вчителів, закладів загальної середньої освіти та системі фахової підготовки й підвищення кваліфікації педагогічних працівників.
Keywords: інформаційно-комунікаційна компетентність; цифрова грамотність; інтегрований курс; нова українська школа; медіаграмотність; кібербезпека