Особливості забезпечення фінансової безпеки домогосподарств в «старих» країнах ЄС в період кризових явищ в економіці та змін в оподаткуванні - Карлін, Микола; Стащук, Олена; Проць, Наталія (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. Повномасштабна війна Росії проти України в 2022-2025 рр. змусила владу нашої країни піти на скороченнясоціальних видатків та на підвищення податків (насамперед непрямих), що погіршило рівень фінансової безпеки більшості домогосподарств України. В статті на основі аналізу таких категорій як «фінанси домогосподарства» та «фінансова безпека домогосподарства» розкрито особливості забезпечення останньої у так званих «старих» країнах ЄС у період економічних криз та економічних спадів в ХХIст. До «старих» членів Європейського Союзу відносяться ті країни організації, які вступили до ЄС до 01.05.2004 р. Мета. Метою дослідження є аналіз досвіду «старих» членів ЄС з питань фінансової безпеки домогосподарств в умовах економічних криз і спадів та шляхів їх подолання в ХХIстолітті. Це важливо й тому, що Україна в 2023 р. отримала статус кандидата на вступ до ЄС, що накладає на нашу країну обов’язок дотримуватися стандартів Європейського Союзу в податковій та соціальній політиці, не допускати значного розшарування в доходах домогосподарств в період криз, що поки характерно для України. Методи. У ході дослідження використано такі загальнонаукові методи пізнання, як: узагальнення та порівняння, аналізу, системний підхід.Результати. В статті також виявлені ризики у функціонуванні фінансів домогосподарств у більш заможних та менш заможних країнах Європейського Союзу насамперед в період криз 2008-2009 рр. та в 2022-2024 рр. і економічного спаду в 2020-2021 рр. На основі цього аналізу для влади України обґрунтовані напрями оптимізації видатків домогосподарств у вказаний період під впливом державної політики скорочення державних видатків в період криз. Значна увага в статті приділена змінам в оподаткуванні доходів громадян в «старих» країнах ЄС та їх вплив на фінансову безпеку домогосподарств під час фінансової нестабільності, що важливо взяти до уваги в нашій країні. Висновки.Все це дало можливість обґрунтувати необхідні зміни у забезпечення фінансової безпеки домогосподарств України в період кризи 2022-2024 рр. та під час відновлення її економіки з урахуванням досвіду «старих» країн ЄС.
Keywords: фінансова безпека; домогосподарства; економічні кризи; доходи домогосподарств; оптимізація доходів домогосподарств; старі члени ЄС; Україна; Європейський Союз; оподаткування; фінансова безпека домогосподарств; 336:330