Детермінанти здорового споживання в Україні: соціально-філософський аналіз - Добридень, Оксана (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Проаналізовано детермінанти здорового споживання в Україні в реаліях глобалізації та у специфічному форматі суспільства надмірного споживання. Акцентовано увагу на тому, що ризики, загрози і небезпеки є головними симптомами сьогоднішнього глобального світу. Для соціально-філософського аналізу безпечного споживання суттєвого значення набуває проблема спроможності сучасної людини свідомо дистанціюватися від дестабілізуючого впливу з боку здобутків цивілізації. Бачиться очевидним, що ані пересічні українські громадяни з активною громадською позицією, ані громадяни нехай і заможних держав, не здатні перетворити у планетарних масштабах деструктивну картину антропогенних змін соціоприродного середовища, які згубно впливають на здоров’я людини. Годі й очікувати на стрімкі перетворення у законодавчому просторі України, бо тим часом можуть відбутися незворотні втрати для здоров’я людини. Наразі стандарти масового споживання і імперативи здорового споживання знаходяться у стані діалектичного протиріччя. Констатується, що здорове споживання належить до контенту виключно індивідуальної здоров’язберігаючої практики. Зазначається, що в умовах існуючої масової культури сучасна людина постійно репродукує перевірену матрицю поведінки, випробувану іншими соціальними суб’єктами, тим самим пристосовуючись до поточних обставин буття, і через це схильна до пасивного повторення дії, сумнівної у своїй користі й необхідності, навіть у питаннях власного здоров’я і безпеки життєдіяльності. Стверджується, що здоров’язбереження вимагає від людини свідомого прагнення і активної дії як базових і незамінних компонентів здорового споживання, які закладають фундамент для подальших здоров’язберігаючих практик. Доводиться, що здоров’язберігаюча діяльність на засадах здорового споживання – складний процес, що потребує чималої сили волі, освіченості, критичної налаштованості та усвідомлення всіх пасток суспільства масового споживання, які завжди завуальовані гарними рекламними слоганами.
Keywords: здоров’язбереження; глобалізація; суспільство споживання; детермінанти здорового споживання; субурбанізація; руралізація