Організація шкільної справи в Європі в добу Відродження та Реформації - Василевська, Соломія Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботi проаналізовано особливості організації шкільної справи в Європі в добу Відродження та Реформації, а також вклад педагогічних ідей цієї епохи в розвиток сучасних освітніх систем. Магістерська робота складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел та наукової літератури. У вступі визначено актуальність теми, об’єкт і предмет дослідження, мета та завдання роботи. У першому розділі здійснено огляд історіографії та джерел, присвячених досліджуваній темі. У другому розділі охарактеризовано соціально-економічні й культурні перетворення в Європі XIV – XVI ст., зміну світоглядних орієнтирів епохи. У третьому розділі досліджується розвиток освітньої системи Західної Європи. Особливий акцент зроблено на гуманістичній педагогіці, нових методах навчання та виховання. Аналізуються ідеї видатних педагогівгуманістів, які стали підґрунтям сучасних педагогічних концепцій. У четвертому розділі розглядається вплив Реформації та Контрреформації на розвиток педагогічної думки та освіти в Європі. Вивчається розвиток шкільництва, вплив на нього ідей Реформації. Аналізується роль єзуїтської системи освіти і виховання. Підкреслено, що єзуїтські школи використовували інноваційні методи навчання, заохочуючи учнів до критичного мислення.Зa підсумками проведеного дослідження зроблено відповідні висновки та узагальнення.
Keywords: освіта; Відродження; Реформація; гуманізм; педагогіка; школи; єзуїтські колегії; протестантські школи; гуманістичні ідеї