Еволюція вчення про принципи цивільного права України - Носік, Ю.; Nosik, Yu. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Стаття присвячена історико-правовому дослідженню еволюції вчення про принципи цивільного права та пошуку наукової і методологічної основи для подальшого розвитку, зміни і модернізації поглядів на основоположні ідеї цивільного права в цивілістичній доктрині України. Сучасний стан розробки проблем принципів цивільного права в Україні хоч і має риси спадковості і зв'язку з результатами досліджень, зокрема, радянських правознавців, проявляє сильні відмінності в поглядах на досліджуваний об'єкт. Найпомітніші відмінності виявляються у відході від формального позитивізму у напрямку ідей природного права, універсальних цінностей, які лежать в основі невід'ємних прав людини, і до базових концепцій приватного права. Відзначено, що саме на принципах цивільного права повинні бути оновлені основні засади цивільного законодавства під час рекодіфікаціі цивільного законодавства України.The article is devoted to the historical and legal study of the doctrine of the principles of civil law evolution and the search for a scientific and methodological basis for its further development, change, and modernization of views on the fundamental provisions of civil law in the civilistic doctrine of Ukraine. The current state of development of the issue of the civil law principles in Ukraine, although it has features of heredity and relevance to the research findings of the Soviet jurists, demonstrates essential differences in the views on the object under study, as compared to the previous discourse of the study. The most noticeable differences are manifested in the departure from formal positivism towards the ideas of natural law, the universal values that underlie inalienable human rights, and to the basic concepts of private law. The author argues that it is on the principles of civil law that the basic principles of law should be updated during the recodification of the civil law of Ukraine.
Evolution of the Doctrine of the Civil Law Principles in Ukraine
Keywords: принципи цивільного права; наука; вчення; дослідження; доктринальні джерела; principles of civil law; science; doctrine; research; doctrinal sources