Традиції виготовлення та функціональне застосування воскових свічок на Зарічненщині (Рівненська область): за польовими матеріалами - Дмитренко, Алла Адамівна (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Проаналізувати традиції виготовлення і функціонального призначення воскових свічок на основі експедиційних матеріалів, зібраних на Зарічненщині. Реалізація сформульованої мети передбачає вирішення наступних завдань: проаналізувати традиційні і сучасні способи виготовлення воскових свічок; з’ясувати, до яких дат і подій найчастіше виготовляли свічки; розглянути звичаї, пов’язані із виготовленням і посвяченням стрітенської і страсної свічок, їх застосування та апотропейні властивості; висвітлити особливості виготовлення весільної свічки і простежити зміни в її функціональному навантаженні; відзначити особливості виготовлення поховальних свічок; відзначити побутування звичаю пошуку потопельників з восковою свічкою. Об’єктом дослідження є воскова свічка як атрибут календарних і родинних обрядів, релікт культу вогню. Предмет дослідження – особливості виготовлення, застосування та апотропейні властивості воскової свічки.
Keywords: нематеріальна культурна спадщина; воскова свічка; календарні і родинні обряди; вірування; народні знання; Зарічненщина; 392:665.18(477.81)