Порівняльна морфологія квітки роду Sansevieria Thunb. (Asparagaceae S. L.) та споріднених таксонів - Фіщук, Оксана Сергіївна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
В роботі вперше описано мікроморфологію і васкулярну анатомію квіток в родах Sansevieria Thunb., Dracaena Vand. ex L., Asparagus L., Ruscus L., Polygonatum Mill., Convallaria L., Maianthemum L., Anthericum L., Cordyline Comm. еx R. Br., Chlorophytum Ker Gawl., Ruscus L. Встановлено три типи організації оцвітини й андроцея, чотири типи вертикальної зональності гінецея в родах Sansevieria і Dracaena та зональність гінецея в інших досліджених родах, визначено типи плацентації насінних зачатків. Виявлено п’ять типів іннервації оцвітини й андроцея та два типи організації вентральних пучків плодолистків. Виявлено 39 ознак, в тому числі ознаки мікроморфології гінецея та васкулярної анатомії квітки, які можуть використовуватися в систематиці родини Asparagaceae s. l. Вперше для цього кола таксонів здійснено кладистичний аналіз видів за вивченими мікроморфологічними ознаками. Для ботаніків, екологів, викладачів, студентів, краєзнавців.

Сучасна систематика однодольних у своєму розвитку пов’язана із впровадженням молекулярних методів реконструкції філогенії а також з прогресом у вивченні структури гінецею і нектарників у квітці. У систематиці однодольних рослин сьогодні існують два протилежні погляди на обсяг родин підкласу Liliidae, зокрема представників порядку Aspаragales. Систематики, які спираються на джерела класичної еволюційної систематики, в тому числі, морфологію, ембріологію, імунологію, фітогеографію виділяють у складі порядку багато дрібних родин. З іншого боку, за даними молекулярної систематики, багато родин цього порядку виявляють дуже велику подібність і об’єднуються у родину Asparagaceae s. l. Проблема полягає в тому, що для цієї родини не виявлено жодної морфологічної синапоморфії, тому доцільність об’єднання родин, які добре діагностуються між собою, зокрема, Dracaenaceae, Hyacinthaceae, Ruscaceae, Agavaceae та ін., не є переконливою. Рід Sansevieria Thunb. об’єднує близько 60 видів. У літературі наявні численні молекулярні реконструкції філогенії родини Asparagaceae за участю окремих представників роду. Морфологічна будова квітки в роді Sansevieria вивчена лише в загальних рисах, а досліджень провідної системи квітки не проводилось. Тому результати молекулярних досліджень ще не були у повній мірі співставлені із морфологічними даними. На прикладі роду Sansevieria та споріднених до нього родів проведене порівняльно-морфологічне дослідження квітки та співставлені ці дані з існуючими поглядами систематиків.