Модальна модифікація речень із категорійним значенням спонукальності (на матеріалі творів Т.Шевченка) - Костусяк, Наталія Миколаївна (Ужгородський національний університет, 2014)
У статті досліджено спонукально марковані реченнєві побудови, описано грамему спонукальної модальності, що структурує дві категорії – морфологічну модальність та синтаксичну модальність, схарактеризовано семантичні вияви й сукупність формальних засобів експлікації модального значення власне-спонукальності та контамінованого спонукально-бажаного значення. Теоретичне дослідження побудовано на матеріалі творів Т.Г.Шевченка.
Keywords: спонукальна модальність; наказовий спосіб; спонукальний спосіб; кличний відмінок; інфінітив; категорія часу дієслова; предикат