Дифтонгічні рефлекси *о в західнополіських фольклорних текстах - Грицевич, Юрій Васильович (Інститут мовознавства імені О. О. Потебні НАН України, 2017)
У статті на матеріалі записів місцевого фольклору та сучасних діалектологічних даних розглянуто функціонування дифтонгів на місці етимологічного *о в периферійних підляських та суміжних західно-середньополіських говірках північного наріччя української мови. Проаналізовані з опорою на діалектографічні джерела західнополіські народнопоетичні тексти підтверджують гіпотезу про евристичну цінність фольклорних записів як матеріалу для вивчення особливостей народного мовлення.
Keywords: дифтонги; наголос; говірки; фольклорні тексти; Західне Полісся