Основні напрями сучасних геоморфологічних досліджень географами Західного регіону ХІХ–ХХ ст. - Потапова, Алла Геннадіївна (SWorld & D.A. Tsenov Academy of Economics, 2025)
Дослідження присвячено комплексному географічному аналізу поняття «геоморфологія» та основних напрямів її розвитку в західному регіоні у ХІХ–ХХ ст. Розглянуто становлення та еволюцію наукових шкіл геоморфологічних досліджень, а також внесок учених у формування теоретичних і методичних основ цього освітнього компонента. Особливу увагу приділено узагальненню наукових підходів до вивчення форм рельєфу, їхніх динамічних змін і впливу природних факторів. У ХІХ–ХХ ст. геоморфологія набула значного розвитку як окрема галузь географічної науки. Західні географи зосереджувалися на вивченні формування рельєфу та його динаміки. Основними напрямами були аналіз ерозійних, гляціальних, тектонічних та акумулятивних процесів. Значна увага приділялася впливу клімату на формування рельєфу, зокрема впливу опадів, вітру та температурних змін. Розвивалися теоретичні концепції, серед яких ідея рівноваги рельєфу, що пояснює баланс між процесами руйнування та акумуляції. Методологічна база геоморфологічних досліджень включала польові дослідження, картографічні підходи та використання геологічного аналізу. Польові спостереження дозволяли вивчати особливості локальних рельєфів, а картографування сприяло візуалізації їхніх структур. Геологічні методи допомогли визначити взаємозв’язок між геологічним складом територій та їхнім рельєфом. У період ХІХ–ХХ ст. відбулося розширення міждисциплінарного підходу. Геоморфологія почала взаємодіяти з іншими природничими науками, такими як геологія, гляціологія та кліматологія. Це сприяло формуванню нових концепцій, більш глибокому розумінню взаємозв’язків між природними процесами та вдосконаленню методів дослідження. Дослідження геоморфологічних процесів західними географами у ХІХ–ХХ ст. стали важливим етапом у формуванні сучасного розуміння рельєфоутворення. Вони заклали фундамент для подальших досліджень у галузі природничих наук, визначивши роль природних процесів та кліматичних факторів у динаміці формування рельєфу.
Keywords: геоморфологія; рельєф; ерозія; акумуляція; тектонічні процеси; кліматичний вплив; рельєфоутворення; географічні дослідження; 551.4(477.8)"19/20":910.3